Intrebare : Cum se manifesta sida ? si dupa cat timp ?

Raspuns : SIDA este prescurtarea (acronim) Syndrome de l’ImmunoDéficience Acquise (fr. : sindromul imunodeficientei dobandite). SIDA este un set de semne si simptome, un sindrom. SIDA reprezinta ultimul stadiu in infectia cu virusul imunodeficientei umane (HIV).

Virusul imunodeficientei umane (HIV) distruge treptat sistemul imunitar al organismului. Astfel, organismul nu mai poate face fata diferitelor infectii si se imbolnaveste. Infectiile care se instaleaza pe fondul slabirii sistemului imunitar din cauza infectiei HIV se numesc infectii oportuniste.
Infectia cu virusul imunodeficientei umane (HIV) nu are simptome specifice. Simptomele infectiei cu virusul imunodeficientei umane (HIV) sunt simptomele unui organism cu sistemul imunitar slabit, sunt simptomele intalnite in aceste infectii oportuniste.

Se cunosc mai multe faze in evolutia infectiei cu virusul imunodeficientei umane (HIV). Dar diferentierea lor nu este foarte neta si s-ar putea ca persoana infectata sa nu le parcurga, obligatoriu, pe toate.

In stadiile primare pot apare, de asemenea, tulburari de vorbire, de memorie, ameteli, apatie, stari de anxietate.

Nu exista semne certe. Daca ar fi asa ne-am putea feri de persoanele infectate numai studiindu-le cu privirea. De aceea "Prevenirea - singurul mijloc eficient impotriva infectiei cu HIV virusul imunodeficientei umane)". Si fiindca simptomele infectiei cu HIV pot fi intalnite si in alte afectiuni cel mai sigur rezultat este cel al unui test HIV.

Timpul scurs din momentul infectarii pana la aparitia simptomelor corespunzatoare bolii se numeste perioada de incubatie. In cazul infectarii cu HIV (virusul imunodeficientei umane), perioada de incubatie poate fi foarte lunga si foarte variabila, in functie de multi factori (starea sanatatii persoanei infectate, comportamentul ei, igiena, alimentatia, etc). Media este de 10 ani. In tot acest timp virusul este prezent in fluidele corpului (sperma, sange, secretii) si poate fi transmis.