Intrebare : Este adevarat ca daca iti incepi viata sexuala de la o varsta mai mica (14 - 15 ani ...), risti sa ramai impotent mai devreme decat ar fi normal (40 ani de exemplu) ?

Raspuns: Sunt afirmatii corecte si afirmatii incorecte asa ca hai sa lamurim ce este corect si ce nu este corect in ceea ce spui ...

Impotenta nu este o situatie "normala" asa cum presupui tu aici. Impotenta este o afectiune care se manifesta prin incapacitatea de a sustine un act sexual si poate exista la orice varsta.
La barbati, dupa 60 de ani, poate apare o scadere a activitatii sexuale, dar NU este vorba despre o stare patologica (o afectiune), ci este vorba despre un stadiu obisnuit in evolutia fiecarui barbat. Aceasta posibila diminuare a activitatii sexuale este normala si se datoreaza proceselor evolutive din organism si mai ales scaderii activitatii unor glande si dezechilibrului hormonal. Dar nu este obligatoriu ca aceasta situatie sa apara. Sunt destule cazuri in care barbatul poate avea o viata sexuala satisfacatoare chiar si la o varsta inaintata si chiar poate procrea.

Viata sexuala nu este precum un motor cu o cantitate fixa de combustibil ... daca il "pornesti" mai devreme, se "opreste" mai devreme, daca il "pornesti" mai tarziu, se va "opri" mai tarziu. Cat timp va dura viata sexuala depinde de alti factori decat varsta la care incepe.

Este corect faptul ca inceperea vietii sexuale reprezinta un risc.
Riscul inceperii vietii sexuale la o varsta frageda se datoreaza faptului ca viata sexuala este complexa, iar complexitatea ei poate crea probleme de intelegere unui tanar nepregatit. Iar problemele de intelegere pot da nastere problemelor in ceea ce faci. Pentru a incepe viata sexuala trebuie sa fii pregatit. Este vorba atat despre dezvoltare fizica, cat si dezvoltare psihica. Pentru oricine, indiferent la ce varsta incepe, viata sexuala este o lume noua in care gasesti foarte multa placere, multe responsabilitati si multe pericole. Trebuie sa stii cum sa iti apropii placerea, cum sa ocolesti pericolele, trebuie sa stii si sa poti sa-ti asumi responsabilitatea actiunilor tale. Daca nu intelegi bine ce este viata sexuala, daca nu stii care sunt problemele cu care te poti intalni si cum sa faci sa le ocolesti, daca nu poti sa iti asumi resposabilitatile, intotdeuna va fi "prea devreme".

Momentul inceperii vietii sexuale, indiferent la ce varsta este, trebuie sa reprezinte o decizie personala luata in deplina cunostinta de cauza.